Facebook

Trends

Facebook is een medium wat volop in ontwikkeling is. Hieronder een overzicht van Facebook trends:

  1. Facebook groeit nog steeds als kool
  2. Steeds meer video
  3. Likes worden steeds minder relevant
  4. Iedereen gaat mobiel

1. Facebook groei nog steeds als kool

Sinds 2008 is Facebook razendsnel gegroeid. Sinds 2014 is Facebook nog gegroeid met 330.000 gebruikers. Een grote Nederlandse stad erbij in een jaar tijd! M.a.w. Facebook is een medium waar je als ondernemen bijna niet meer omheen kunt. Andere sociale media lijken of niet te groeien of te krimpen (Twitter). Een steeds groter deel van gebruikers vindt uw website via Facebook. Als u nog adverteert in kranten of magazines, is dit het moment om uw uitgaven eens te herzien. Investeren in een goede Facebook presence is veel slimmer!

2. Steeds meer video

De content op het internet is snel aan het veranderen. Van tekst en afbeeldingen naar video. De grootste in video is natuurlijk al jaren lang Youtube. Het lijkt er echter op dat Facebook langzaam Youtube aan het inhalen is op het gebied van video views. Over 5 jaar verwacht Zuckerberg dat de meeste content op Facebook zal bestaan uit video. Je kunt je video's nu embedden op je website. Dit is natuurlijk iets wat in Youtube al lang kon, maar Facebook volgt nu. Hierdoor wordt het nog makkelijker om video's te liken of delen.

3. Likes worden steeds minder relevant

Likes op Facebook worden steeds minder relevant. Wat wel een goede strategie is, is het opbouwen van een eigen mailbestand. Met likes bereik je maar 6% van je bestand.

4. Iedereen gaat mobiel

In 2014 is het aantal smartphone gebruikers enorm gegroeid. Meer mensen dan ooit van te voren (80%) gebruikt Facebook zowel mobiel als op de PC. 

TIPS

Hoe maak je nu een succesvolle Facebook pagina? Hieronder een aantal tips:

  1. dd
  2. Zorg voor interactie
  3. Call to action
  4. Raakvlak

1. 

2. Zorg voor interactie

Op Facebook is het belangrijk dat anderen over je praten. Het gaat er niet om dat JIJ zegt dat je heel goed bent. Je moet ervoor zorgen dat ZIJ dat zeggen!

3. CALL TO ACTION

Zorg ervoor dat mensen ook overgaan tot actie. Je wilt interactie. Deze bereik je door te vragen naar delen.

4. Raakvlak

Kijk waar je fans het over hebben? Waar wil jij het over hebben? Zorg ervoor dat je het over zaken hebt die je allebei interessant vindt. Zorg voor een raakvlak tussen je fans en jezelf. Geef niet een overzicht van je producten of diensten, maar zoek naar problemen die je klanten hebben en die jij kunt oplossen met je product of dienst. Probeer in te haken op actualiteit als dat mogelijk is.

5. Vraag je fans om te reageren of delen

Je mag je bezoekers vragen om je te liken of delen. Op deze manier krijg je steeds meer fans. Wat tegenwoordig niet meer mag is de like en win actie. Als je dat nu nog doet, zal Facebook je bereik verlagen. M.a.w. het werkt contra-productief!

6. Combineer actualiteit met humor

Alles draait om actualiteit op Facebook. Wil je meedoen? Doe dan mee met wat actueel is! Dat is waar mensen het over hebben, dat is waar mensen het over willen hebben.

7. Probeer regelmatig een post te doen

Wat is regelmatig? Minimaal 2x per week. Na onderzoek blijkt dat het optimale aantal berichten tussen de 5 en 10 berichten per week is. Overdrijf het echter niet. Als je meer dan 2 berichten per dag plaatst, dan wordt het een beetje veel van het goede.

8. Zet 2x zo vaak iets op facebook als je concurrent

Zorg ervoor dat je je vaker laat zien dan je concurrent.

9. Houd je berichten kort

Mensen vinden het niet fijn om altijd op "Lees meer" te moeten klikken. In een paar seconden moeten mensen je bericht kunnen zien.

10. Gebruik je foto's? zorg voor mensen

Zorg voor sfeervolle foto's. Foto's met mensen en dieren zien er meteen veel beter uit!

11. GEBRUIK TEKST IN FOTO's

Je kunt zo heel snel een boodschap laten zien.

12. Gebruik video in je updates

Video's worden beter (en langer) bekeken dan foto of tekst. Bovendien wil Facebook de grootste worden in video. Ze zullen dus zoveel mogelijk video's laten zien en geven de video's een groter bereik dan tekst of foto's.

13. zorg voor zo'n groot mogelijk "klikbereik"

Als je een berichtje plaatst, zorg er dan voor dat je niet alleen een kleine link hebt, maar zorg ervoor dat je zo'n groot mogelijk klik vlak hebt. Kortom, gebruik de previewfunctie.

14. Verberg klachten niet! Los ze op.

Als je klachten krijgt, los ze op. De meeste mensen zullen reageren als je een klacht oplost. Je laat dan zien dat je voor je zaak staat. Zie het als een kans. Help het probleem op te lossen en je hebt er een fan bij. Verbergen helpt niet. Er zijn sowieso al veel mensen die het bericht hebben gezien.

15. bepaal het juiste moment voor je berichten

Wanneer ga je een bericht op je Facebook pagina zetten? Kijk op de statistieken van je pagina en kijk wanneer jouw fans het meest actief zijn. Meestal is dat het beste moment om te plaatsen. Bijna alle bedrijven plaatsen tijdens kantooruren. Als je 's-avonds plaatst, val je meer op.

16. Inplannen is leuk, maar overdrijf het niet

Hoe actueler je bent hoe beter. Als je gaat inplannen over een paar maanden, is het bijna niet mogelijk om actueel te zijn. Niet actueel is meestal niet relevant.

17. Help mensen je niet te vergeten

Als je een evenement hebt, dan kun je een bericht inplannen om net voor het bericht mensen te herinneren.

18. Probeer je fans beter te leren kennen

Facebook Graph Search is hier een super tool voor. 

19. Wees bewust van edgerank

Afhankelijk van de relevantie van je berichten wordt je bericht slechts getoond aan 8-10% van je fans. Eind 2015: <8%. Als je 1000 fans hebt, bereik je dus maar 80 mensen. Facebook filtert voor mensen, omdat je anders veel te veel berichten op Facebook krijgt. Alleen wat het beste (meest relevant) is, wordt weergegeven.

20. GEen Like share & win acties

Doe je dit wel, dan krijg je een lagere edgerank. Hierdoor krijg je dus alleen maar een lager bereik! Eenmalig leuk, lange termijn niet.